Totaal aantal pageviews

04 maart, 2012

Vergif of heilzaam ?

Het is niet echt de periode van de marsepeinen ventjes of andere vormen waarin deze zoetigheid is verwerkt maar ik sla zo heel af en toe een potje reeds gemalen amandeltjes in. Het is hier immers de streek van de roze lentebloesems, nogal eigen aan de amandelboom. Er zijn twee soorten amandelen: zoete en bittere. Bittere amandelen zijn korter en breder dan zoete amandelen en bevatten het giftige blauwzuurglycoside amygdaline.
Dat laatste, echter, wordt in de vorm van olie wel vrij verkocht. Zomaar in de supermarkt ! Als smaakstof, voor in cake bijvoorbeeld.

En dit haal ik dan van Wikipedia (én vele andere bronnen):
Verschijnselen die kunnen optreden na het eten van bittere amandelen zijn opwinding, hoofdpijn, duizeligheid, spiersamentrekkingen, ademhalingsstoornissen en een plotselinge dood.

Eh ?

Ok, het gaat om het verorberen van 10 tot 15 stuks (voor kinderen, ouderen en zwakkeren een heel pak minder) van die bittere soort (of verhoudingsgewijs in vloeibare vorm dan) alvorens je het loodje kan leggen.
Moet zoiets eigenlijk niet in de eindtermen staan ? Ik wist wel iets van blauwzuur en amandelen enzo en eerlijk gezegd ik heb nog geen dode weten vallen maar toch.
Dat spul zit trouwens ook in appelpitten (ruik daar maar eens aan, net marsepein) én in abrikozenpitjes.

En ziehier het geheim van de abrikozenpit:
De abrikozenpitten hebben een smaak die sterk doet lijken op amandelen. Het is oppassen geblazen, er zitten wel eens bittere pitten tussen die veel blauwzuur kunnen bevatten. Redelijk terminaal als men hiervan veel inneemt. Amandelpitten bevatten ook de stof Amygdalin, die in chemisch opzicht lijkt op een suiker. Het bestaat uit een molecuul benzaldehyde en cyanide. Deze stof is ook bekend als vitamine B17. In medicinale toepassingen heet de stof Amygdalin ook wel Nitroliside. Deze vitamine valt kankercellen aan, en kan ons zo helpen kanker te remmen en verhinderen om uit te breken. Deze stof staat zeer ter discussie in de medische wetenschap maar het heeft wel effect gehad in sommige gevallen. Zo wordt deze stof in de VS in slechts 15 van de 50 staten toegelaten als medicijn. Een kankerpatiënt zou er bij gebaat zijn om zo’n dertig abrikozenpitten verspreid over een dag in te nemen. (bron: Scienta Nova)

Tja, ook interessant wél in de conditionalis of voorwaardelijke wijs.

Pluk dus nooit gewoonweg amandelen, neem ze ook nooit zomaar aan, misschien schuilt er in de milde schenker wel een sinistere moordenaar.
Denk ook twee keer na alvorens een flesje bittere amandelolie aan te schaffen en vooral voor ge uw cake marsepeinsmaak wilt meegeven, tenzij...


4 opmerkingen:

  1. Dat weten wij dus, straks toch mijn voorraadje amandelen bekijken... ;-) Groetjes van (je weet wel)... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. oeps een beetje fout getypt... moest zijn: Dat weten wij nu ook al weer... dus, straks mijn voorraadje amandelen bekijken... ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Toch niet van al te vriendelijke buren gekregen :-) ?

    BeantwoordenVerwijderen