Totaal aantal pageviews

06 juni, 2013

De poot en de poes

Ze droomt van een stukje vis, wat warmte of misschien wel van een van een verre autoreis. 

Onze globetrotster springt nog als een jonge hinde, mijlenver boven de anderen uit, ze laat haar tegenzin regelmatig blijken maar lijkt toch ook nog te kunnen genieten van de kleine dingen des levens. 
Een voormiddagdut, een middagdut, een namiddagdut en de rest van het etmaal iets van dezelfde orde, precies zoals elke wat oudere poes hoort te doen. Tussendoor wordt er gegeten, veel gedronken, soms wat gewandeld of gewoon door het raam gekeken, er wordt ook wat over en weer gelopen, naar boven, naar buiten, naar beneden, naar binnen. 
Op tijd en stond worden we ook dringend aangemaand een zuiver potje met kraakvers eten te vullen. 
Tegen Sheba en andere dure merken zeggen we niet altijd nee, voor witte producten wordt niet per definitie het neusje opgehaald, soms mag het zelfs een potje van het vermaledijde nierdieet zijn waar we al meer dan een half jaar mee gestopt zijn wegens lange tanden en dus hongerstaking. 
Op haar tandjes trouwens ook niks aan te merken, ze bijt nog als de beste, net iets te vaak in haar omzwachtelde zieke poot én in mijn vinger als ik die daar domweg tussen steek. 
Senauke is geen krabber, wel een krabbelaar, alvorens zij zich aan het drinken zet wordt er eerst wat voor en aan het waterbakje gekrabbeld, vaak wordt het enkele centimeters tot halve meters verschoven, er lijkt wat stroming op haar water te moeten zitten. Geen probleem mee. Heb wel lang gedacht dat Samson die potjes in het midden van de kamer schoof, daar had ik wel een probleem mee. ;) 
Iets vervelender is het enerverende krabbelen aan een deur of op een willekeurig plaatsje op de grond, het eerste gekrabbel, betekent niets meer dan: 'Doe open !'. Het tweede heeft minder goede bedoelingen, het betekent dat er een kleine dan wel een grote boodschap moet plaatsvinden maar dat er al iemand anders in het bakje is geweest; Een eigen plasje of vier, vijf kan nog. Een kakje niet. Laat staan één van een ander. Poezemin houdt van netheid, dat kunnen we haar bezwaarlijk kwalijk nemen, neemt niet weg dat we al meermaals haar nekske net niet hebben omgewrongen. 
Men zegt dat ge een kat de dag nadien of zelfs enkele uren later niet kunt straffen voor wat ze eerder misdaan heeft. 
Hmm, maak dat de kat wijs. 
Senaukes blik, houding en onderneming na het passeren van een crimineel feit, buiten het bakje dat daarvoor bedoeld was, bewijst het omgekeerde, ze weet dat godverdomme maar al te goed, van scha en schande kruipt ze daar waar ze maar kruipen kan en dat al enkel bij het optrekken van één wenkbrauw onzer... Uren, bij wijze van spreken zelfs dagen later. Dat ze het verdomd maar al te goed weet zeg ik u !
En dan komt dat bij het knielen naar u afgelopen, dat klimt op u en nestelt zich in uw armen, kopje in uw nek, beentjes langszij als een klein kind en spint de pannen van het dak. 

Dat en nog veel meer is het poesje met de knobbelpoot dat ons zorgen baart.
Poot helemaal er af, stelde de dierenarts in België voor. 
Ben ik niet tegen maar toch ook weer niet echt voor. In hoeverre zal dat nog ons Senauke zijn, denk ik dan. Ok, het uitzicht van een beestje op drie poten vind ik wel een beetje shockerend maar daar kan ik me nog wel overzetten, het gaat me meer om wat zij zelf zal gaan ondervinden. Niet meer krabbelen kunnen ? Dat is tegen haar natuur. Krabbelen, dat IS Senauke. 
Is daar ook nog het praktische van de zaak, Senauke is ook niet meer piep met haar 15 of 16 jaar, haar niertjes werken niet meer optimaal, gaat zij een narcose nog overleven ? 
Natuurlijk wel, het ontvette doch stevig pezig lichaampje bevat vast nog een sterk hartje. Ik denk dat. Zomaar. Maar het blijft een moeilijke beslissing, die eerder vroeg dan wel laat zal moeten genomen worden.
Gun ons nog even respijt, stom gezwel, barst nog even niet uit uw al  voegen, zorg dat ze geen pijn ondervindt en dan... ja dan zullen we het eens bespreken met de artsen hier.
Ik kijk er alvast niet naar uit.

2 opmerkingen:

  1. Brrr … ook geen leuk vooruitzicht. Zelfs niet om het te bespreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad helemaal geen leuk vooruitzicht...
    Senauke, 'k hoop dat de beslissing nog lang mag uitgesteld worden...

    BeantwoordenVerwijderen