Totaal aantal pageviews

15 maart, 2013

22. Palmbomen

En wij maar palmen kweken en dat allemaal met kans op een ziekte die al menig palmboom in de hele wereld geveld heeft.




Rhynchophorus ferrugineus is een kever uit de familie snuitkevers (Curculionidae). De kever wordt in de media wel palmsnuitkever of rode palmkever genoemd.  
Deze indrukwekkende snuitkevers zijn meegekomen met geïmporteerde palmen, onder andere uit Egypte en hebben zich in diverse landen gevestigd waaronder Slovenië, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Turkije, Cyprus, Griekenland Aruba, Curaçao en Verenigde Staten.  Het is niet uitgesloten dat er inmiddels nieuwe meldingen van aantastingen in andere landen bekend zijn. In Zuid-Amerika en in de Verenigde Staten komt ook een verwante soort voor, zwart gekleurd - R. palmarum  - even schadelijk als de rode palmkever. 
Zowel de kevers als hun larven zijn zeer schadelijk voor diverse palmsoorten. 

Zowel de volwassen palmsnuitkevers als de larven veroorzaken schade aan palmen. De eitjes worden vlakbij de kroon afgezet. De uitgekomen larven vreten een weg in de stam waar ze hun cyclus voltooien.  

Een palmsnuitkever vrouwtje legt tussen 250 – 300 eitjes per keer. De eitjes komen vrij snel uit - meestal al 4 dagen zijn de eerste larven al uit. De ontwikkeling van ei tot kever hangt af van het klimaat.  Gemiddeld duurt het 60 dagen voordat de nieuwe kevers uitkomen. Popstadium is korter  - ongeveer 2 tot 3 weken.  De poppen zitten ingepakt in een cocon die zij van palmweefsel maken. Lijkt op een `verkorte sigaar´. Gedurende hun leven voeden de larven zich met de kern van de palmen, waardoor deze verzwakt. Als de populatie nog klein is dan is de schade nog niet zichtbaar. 

Het begint met afsterven van de bladeren. Er komt dan een moment dat de sapstroom volledig geblokkeerd wordt waardoor de kroon afsterft en weg valt.Als er sprake is van een grote populatie zijn er ´bloedingen´zichtbaar aan de stam van de palmen. Uit de zichtbare boorgaten komt ook uitgekauwde palmvezels naar buiten. Bij niet snel ingrijpen zijn de palmen verloren. Schade van de volwassen palmsnuitkevers is te herkennen aan de vraat aan bladeren, bruin geworden en afstervende takken. 





Bron: http://biocontrole.nl/palmkevers

2 opmerkingen:

  1. Ik heb er eens op gegoogeld. Ze kijken echt wel loens.

    ;-)

    Maar er is ook goed nieuws. Ge kunt ze bestrijden: http://biocontrole.nl/plaagbestrijding/palmsnuitkever.html

    Succes met de palmen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, het schijnt tegenwoordig te kunnen, onze boompjes zijn nog jong maar ik hou het in het oog want treurwilgen vind ik wel mooi maar treurpalmen daar klopt iets niet mee.

    BeantwoordenVerwijderen