Totaal aantal pageviews

11 januari, 2013

4. Kafka dus

Zal ik het maar doen want euh...

Allez proberen althans:

Negen maanden geleden kochten wij een tweedehands autootje in de Algarve. Bij de Oekraïner Oleksander, we noemen hem gemakkelijkheidshalve De Rus. So far so good.
Het ding is oud en heeft nieuwe banden nodig gehad maar het rijdt en nog goed ook. 

Ge koopt zo een oud ding uiteraard liefst reeds gekeurd, dan zijt ge gerust voor een jaar. In dit geval negen maanden dus.

Ge rijdt naar een controle... euh... de kontrol dus. We doen het tijdens onze inkopendag id Algarve.
Daar krijgt ge te horen dat uw vehikel 4 jaar geleden, dit leest u goed: 'Vier jaar geleden' een accident heeft gehad dus moet ge eerst papieren halen bij de bevoegde instanties.
In Faro. Toch weer niet bij de deur.
Wij naar Faro. Ok, het is hier dicht bij Afrika en ze hebben er nog steeds een band mee maar om nu die gewoonten mee te brengen dat vind ik er weer wat over. De juffrouw achter het onthaal zag er ondanks het begin van de dag reeds beroerd en afgesloofd uit maar bleef correct én bonnetjes met een nummertje uitdelen... ja 't machientje was kapot... om de volgorde te kunnen volgen moest ge goed opletten én luisteren want er was en is nooit een elektronisch bord geweest. Ok, in getalletjes zijn we goed, het Nederlandse koppel wat verderop wat minder. Ze vragen hulp in het Engels en krijgen het van een jongeman maar plots uit het niets en vlak naast mij, een Hollandse tongval. De sodemieter had zich vermomd in een echte Portugees, wat een geluk dat ik geen lelijke dingen heb gezegd zeg :) denk ik dan. Heb zo ooit eens een Belgisch jongens triootje op de trein naar Turkije (tijdens een interrailreis id jaren '80) zwaar zitten uitlachen en ook over hun zweetvoeten geraakten we niet uitgelachen en -gebraakt... want die voeten waren echt aan 't rotten. De arme lelijke (ze waren écht lelijk) stinkertjes beantwoordden toch heel vriendelijk en wat dommig onze Engelstalige vraag... in het Nederlands. Daar zit je dan, keihard geschrokken en nadenkend wat ge nu eigenlijk allemaal voor verfoeilijks gezegd hebt. Ok, dat van die voeten dat mochten... nee dat moesten ! ze weten maar met hun uiterlijk hadden we natuurlijk niet mogen lachen. Arme kerels.
 't Waren wel West-Vlamingen, het zou dus kunnen dat ze ons toch niet zo goed verstaan hebben. Maar ik wijk af. 
De Nederlanders dus. Het koppel vond het daar maar een raar systeem, de gemaskerde man zei vlotjes dat het géén systeem was. Inderdaad géén systeem en héél veel volk, soms ook lelijk maar dat is niet erg, 't zijn die zweetvoeten en andere lichaamsgeuren die het vertrek zo benauwen. Ik mocht even beschikken van Samson, ah ja met twee wachten dat heeft geen zin, dus ik de mens voorzien van een natje en een droogje en dan de straat op. Veel honden, veel poezen en een zigeunerin die naar de politie moest.  Na een dik uur nog eens gaan kijken en Samson gepikeerd en verbolgen. 
Niks aan te doen, er moet een speciale keuring gebeuren omdat er in 2009 een accident is geweest met deze auto. Een gewone keuring in 2010, 2011 en 2012 maar nu in 2013 moeten wij een speciale keuring ondergaan. Afspraak met de chef en na de middag terug, iedereen kijkt raar op. Er zijn criminele feiten gebeurd maar wij moeten ons toch aanbieden in een controlestation voor een speciaal nazicht... een veel duurder nazicht ! We krijgen papieren mee. 

In onze garage zegt de 'jacky Ickx mevrouw' dat ze het niet begrijpt, zij belt naar het controle station en wordt verteld dat er nog een papier nodig is. Terug naar Faro ? Ze zijn zot zeker. Of we zouden het moeten we bemachtigen van een mevrouw die haar auto vier jaar geleden van de hand deed of van De Rus. 
Hmm, zucht kreun, nog meer grijs haar.
'Naar de politie' zegt Jacky Ickx. 

Wij naar de GNR. Die begrijpen er niets van.... Wij ook niet maar zijn wel de pineut. We zitten hier dus met een auto die zich niet meer op de openbare weg mag begeven intussen en Samson is moe, hét moe. 

Ik ben vast nog het één en ander vergeten maar dat moet Samson dan maar rechtzetten... als hij nog kan.

5 opmerkingen:

 1. Herkenbaar... wel niet in die mate, maar toch... zéér herkenbaar...!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ...en ondertussen hebben we hier dus een auto staan die niet meer op de baan mag... Toch zwaar bij zijn haar getrokken dit hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom worden 'Russen' soms 'zomaar gewoon neergeknald' wordt wel eens gedacht. Enig idee??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sterkte!! (was ik nog vergeten)

  BeantwoordenVerwijderen