Totaal aantal pageviews

25 juli, 2011

Koeien

Elke kleine zichzelf respecterende Alentejaanse boer heeft minstens een aantal kippen rondlopen maar bezit meestal ook een varken of 4-5, een paard/ezel/muildier/muilezel en een kudde schapen of geiten, honden en katten rekenen we even niet mee. Vroeger hadden zelfs enkele van onze buren ook koeien, koeien waarmee ze op stap gingen van de ene wei naar de andere. Nadien konden ze op dat gekortwiekte gras dan hun schaapjes placeren. Immers Schapen hebben 32 tanden en kiezen; ze hebben geen hoektanden en bovenaan geen snijtanden. Boven en onder hebben ze 6 voorkiezen en 6 kiezen, en alleen in de onderkaak 8 snijtanden. Die gebruiken ze om gras en kruiden af te snijden, met een beweging zoals een tondeuse. Het grazen gaat dus heel anders dan bij de koe die het gras met zijn tong los trekt. Een schaap eet daarom veel korter gras dan een koe, en een boer kan wel eerst koeien in een wei zetten en daarna schapen, maar nooit andersom.

Maar ge ziet geen koeien meer in de wijde omtrek, héél af en toe richting Algarve duikt er wel 'ns een kudde op maar voor de rest lijkt Dé Koe hier wel uitgestorven.

Het zal wel met Europese regeltjes en de mond- en klauwzeer van enkele jaren geleden te maken hebben, niets meer voor kleine boeren in de Alentejaanse heuvels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten