Totaal aantal pageviews

29 september, 2015

Het rommelt (foto's)

In onze buikjes ook soms. Boontjes en 't is prijs.

Het rommelt id lucht. Gisteren eindigde de warme dag (31-32°) 's namiddags in een warmte onweer.
Plens plens. Heerlijke verfrissing, de natuur geniet en de aroma's verspreidden zich later over Monte Dinges. Allemaal goed en wel maar niet aangekondigd en dus waren we net een venster aan 't steken, grmpff. Gelukkig kwam de slagregen vd andere kant en sloeg de bliksem niet in deze keer. 

Alles gaat uit als het hier gaat rommelen een derde of was 't reeds vierde inslag kunnen we missen.

Vandaag zagen en hoorden we het weer aankomen uit de Algarve maar het bleef een droog onweer, de regen verdampte reeds onderweg naar de aarde, een beetje zoals een 'nies' die niet komen wil, ge voelt het kriebelen maar het exploreert niet.
Jammer, ik heb dat eigenlijk wel graag zo een bui en dan weer warm.


De cumulonimbus 


Dezelfde 10 minuten later


Een convectie-onweer of warmteonweer ontwikkelt zich in verschillende fasen:
  • cumulus- of ontwikkelingsstadium (congestus);
  • volwassen of volgroeide stadium;
  • oplossings- of uitdovingsstadium.
In het cumulusstadium groeit de cumuluswolk uit tot een cumulonimbus. Deze groei gaat gepaard met stijgende bewegingen met 5-10 m/s van warme lucht.
In het volgroeide stadium zijn neerslagelementen ontstaan die richting het aardoppervlak vallen. Door de wrijving neemt deze neerslag koude lucht mee naar beneden, zodat er zowel stijg- als daalwinden zijn.
In het uitdovingsstadium gaan de daalwinden de stijgwinden overheersen. De koude daalwinden spreiden zich bij het aardoppervlak horizontaal uit, veelal gepaard met windstoten, en snijden daarmee de toevoer van warme vochtige lucht af. Zonder deze voedingsbron regent de bui uit om uiteindelijk op te lossen.
Onweer kan langer aanhouden als de daal- en stijgwinden gescheiden zijn.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten